Thursday, February 16, 2006

Resepi Sup Ayam





Setiap pagi, bila terjaga dari tidur, aku akan ke dapur untuk menyediakan minum pagi dan memasak untuk makan tengah hari. Itulah rutin hidup aku sejak anak-anak mula memasuki alam persekolahan. Walaupun penat, tetapi apabila menyaksikan keletah mereka, aku jadi terhibur terutama si kecil Adam yang baru berusia 1 tahun 3 bulan hari ini. Hari ini, aku masak sup ayam. Resepi ini baru dicipta semalam. Aku sedang dalam usaha membantu Biro Wanita DMDI menyiapkan sebuah buku resepi. Insya-Allah akan diterbitkan tahun ini. Kepada sesiapa yang berminat, boleh mencuba resepi ini.

Sup Ayam

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam (dibersihkan, dipotong dan diperapkan 5 – 10 minit dengan campuran kicap, halia kisar, garam dan serbuk perasa)
1 sudu kicap cair, garam & serbuk perasa
2 sudu minyak masak
2 kuntum bunga lawang
5 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 biji bawang besar - dimayang
3 ulas bawang putih – dihiris halus
2.5 cm halia (dikikis kulitnya, sebahagiannya ditumbuk halus dan digaul ke atas ayam yang dipotong dan selebihnya dihiris untuk tumisan)
Air masak mengikut hidangan
250 gm ubi kentang (dipotong dadu)
Bawang merah goreng
1 batang lobak merah (dihiris menyerong)
Lada hijau (dihiris menyerong)
2 tangkai daun sup (dicincang halus)
1 tangkai daun bawang (dicincang halus)

Cara-cara menyediakannya:
Pijarkan minyak di atas api yang sederhana dan masukkan rempah-rempah kering. Tumis selama 1-2 minit, kemudian masukkan bawang besar yang dimayang, bawang putih & halia yang dihilis hingga layu. Masukkan ayam yang telah diperap, besarkan api dan goreng hingga rata kuningnya. Kemudian masukkan air. Didihkan ayam 10 – 15 minit dengan mengacaunya sekali-sekala. Setelah ayam masak, masukkan kentang yang telah dipotong dadu, biarkan empuk. Kemudian masukkan lada hijau dan lobak merah. Bubuhkan garam dan serbuk perasa dan sesuaikan rasanya. Padamkan api dan hidangkan panas-panas. Taburkan atasnya dengan bawang merah goreng, daun bawang & daun sup yang telah dihiris halus ketika hendak dihidangkan.

Selamat mencuba.

No comments: